Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κωδικός Μαθήματος:

MDYP3-2

Semester:

Γ' Εξάμηνο

Ώρες:

4

Μονάδες ECTS:

5



Καθηγητές Μαθήματος

Πιερράκος Γεώργιος

Δείτε αναλυτικά το Περίγραμμα Μαθήματος (pdf)


 

Περίγραμμα

Το μάθημα συνιστά ειδικό επιστημονικό πεδίο  που εμπεριέχει τις εξειδικευμένες έννοιες των αρχών της αποκεντρωμένης περιφερειακής πολιτικής προσανατολισμένης στο πεδίο της υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει πρώτον, να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο γνωστικό πεδίο για τους φοιτητές εις τρόπον ώστε να κατανοηθούν πλήρως οι τάσεις είναι προς την μετεξέλιξη των συστημάτων υγείας που να επιτυγχάνουν ισότητα στην πρόσβαση προς τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας και την μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας του ατόμου, ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική αναπηρία και ο αποκλεισμός. Ο νέος στόχος είναι η παροχή συντονισμένης διατομεακής φροντίδας, εστιάζοντας στην κάλυψη των αναγκών υγείας και κοινωνικής φροντίδας των πολιτών.

Η  χρόνια νόσος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Πολλοί άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά χρειάζονται συνεχή φροντίδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ορίζονται οι χρόνιες ασθένειες ως, «ασθένειες μεγάλης διάρκειας και γενικά με αργή εξέλιξη», και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στις Ηνωμένες Πολιτείες ορίζουν ως «καταστάσεις που δεν έχουν θεραπευτεί, εφόσον αποκτήθηκα, θεωρούνται χρόνια». Η συννοσηρότητα πολλών μακροχρόνιων ασθενειών στον ασθενή οδηγεί στην πολυπλοκότητα της φροντίδας τους με την ανάγκη για περισσότερη φροντίδα από τους επαγγελματίες υγείας, καθώς είναι πιθανόν να επιδεινώνεται η κατάσταση τους και να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες. Τις πιο πολλές φορές και η οικογένεια δεν είναι σε θέση να παρέχει ορθά στον ασθενή την οποιαδήποτε φροντίδα ή ακόμα και να μην γνωρίζει πως πρέπει να αντιμετωπίσει μια ασθένεια. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν σύνδεση των παρεχόμενων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας σε ένα ολοκληρωμένο (intergraded) μοντέλο παροχής υπηρεσιών, δεδομένου ότι η μονοδιάστατη πρόληψη των ασθενειών και μόνο δεν φαίνεται να επαρκεί πλέον. Είναι λοιπόν σημαντική η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος στο οποίο απαραίτητη είναι η παροχή πρόσθετης εξατομικευμένης φροντίδας. Στη Μακροχρόνια Φροντίδα των ασθενών ο ίδιος ο ασθενής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αυτοφροντίδα του, ενώ ο ρόλος του επαγγελματία υγείας είναι υποστηρικτικός με στόχο την ενδυνάμωση και την αύξηση της ικανότητας αυτό-φροντίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ισχυρές σχέσεις μεταξύ του ασθενούς και του επαγγελματία υγείας.

 

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέσηνα γνωρίζουν, να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν μεθόδους και τεχνικές που αφορούν:

  • Το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη συγκεκριμένων προνοιακών πολιτικών
  • Τις βασικές αρχές λειτουργίας τη πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας και της κοινωνικής φροντίδας
  • Τη σημασία της Βοήθειας στο Σπίτι ως εργαλείο προνοιακής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Τη λειτουργία βασικών Μοντέλων Διοίκησης Μακροχρόνιας Φροντίδας υγείας και κοινωνικής φροντίδας
  • Την ανάγκη για ορθολογική χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην τοπική κοινωνία
  • Τα μοντέλα χρηματοδότησης και τη σχετική Ευρωπαϊκή εμπειρία
  • Την Ελληνική πραγματικότητα με τις δυνάμεις και αδυναμίες.