Μεταπτυχιακή διπλωματική διατριβή – Master Thesis

Κωδικός Μαθήματος:

MDYP3-3

Εξάμηνο:

Γ' Εξάμηνο

Μονάδες ECTS:

20


Δείτε αναλυτικά το Περίγραμμα Μαθήματος (pdf)


 

Περίγραμμα

Σκοπός της εκπόνησης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η εμβάθυνση της κριτικής σκέψης των μεταπτυχιακών φοιτητών, μέσω της ανάπτυξης μελετών και εφαρμοσμένης έρευνας, σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αποτελεί το επιστέγασμα της ολοκλήρωσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και τεκμηριώνει την επιστημονική εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών. 

Επιμέρους στόχοι είναι η συνέχιση της βελτίωσης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων ώστε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπεριστατωμένων μελετών με σύγχρονα μεθοδολογικά ερευνητικά μοντέλα: α) με τη μεθοδολογία έρευνας και εκπόνησης εργασιών και β) με την οριοθέτηση του περιεχομένου γνωστικών πεδίων, προκειμένου οι επιστημονικές εργασίες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων οργανωτικών διοικητικών & διαχειριστικών μεθόδων και τεχνικών στους τομείς υγείας,κοινωνικής φροντίδας, κοινωνικής προστασίας.

Ειδικότερα η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στοχεύεια) στην εξειδίκευση του μεταπτυχιακού φοιτητή στο γνωστικό πεδίο όπου διεξάγει την έρευνα, β) στην εμβάθυνσή του στην ερευνητική σκέψη και μεθοδολογία και γ) στην εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν στη διάρκεια των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταπτυχιακός φοιτητής, έχοντας εμπεδώσει τη θεωρητική γνώση που έχει σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης και Διαχείρισης των Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, θέτει ως σκοπό της διπλωματικής του εργασίας: τηδιερεύνηση σε βάθος μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος, την επισκόπηση της υφιστάμενης γνώσης, τη δημιουργία καινοτομίας και παρέμβασης με την έρευνά του, την ερμηνεία υπάρχοντος ή νέου γεγονότος ή φαινομένου. 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας αφενός και αφετέρου θα έχουν την ικανότητα ανάπτυξης και προαγωγής της γνώσης σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση-διαχείριση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας καταδεικνύει ότι ο μεταπτυχιακός φοιτητής: α) διαθέτει μια σε βάθος κατανόηση του θέματος, β) παρέχει τα στοιχεία της πρωτοτυπίας της σκέψης, γ) καταδεικνύει την αρτιότητα στην χρήση θεωρητικών μοντέλων, μεθοδολογιών, πρακτικών, εργαλείων κλπ., για την ανάλυση και σύνθεση του θέματος, δ) δείχνει εξαιρετική σαφήνεια, εστίαση και πειστικότητα στην επικοινωνία.

 

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας, ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα είναι ικανός:

  • Να εκθέτει και να αναλύει διεξοδικά ένα πρόβλημα / ζήτημα στις υπηρεσίες του τομέα υγείας, κοινωνικής φροντίδας, κοινωνικής προστασίας.
  • Να επιλέγει και να σχεδιάζει την προσέγγιση (θεωρητική και πρακτική / ερευνητική) βάσει της οποίας θα αναλύσει και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα / ζήτημα αυτό.
  • Να χρησιμοποιεί διεξοδικά την κατάλληλη βιβλιογραφία και αρθρογραφία που αναφέρεται στο πρόβλημα / ζήτημα.
  • Να συνθέτει τα ευρήματα της βιβλιογραφίας με τις πραγματικές συνθήκες εμφάνισης του προβλήματος / ζητήματος και να τα ερμηνεύει υπό το πρίσμα αυτών.
  • Να κρίνει και να αξιολογεί τις ερμηνείες και να συνθέτει ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος / ζητήματος.
  • Να δημιουργεί και να διατυπώνει ορθά συμπεράσματα και τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος / ζητήματος.
  • Να διαχειρίζεται στοιχεία / δεδομένα και να διατυπώνει προτάσεις / να λαμβάνει αποφάσεις σε συνθήκες αβεβαιότητας.
  • Να εκτιμά την εξέλιξη της σχετικής έρευνας στο πεδίο ενδιαφέροντος και να δημιουργεί αντίστοιχα πλαίσια, προσαρμόζοντάς τα κάθε φορά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις στον χώρο εργασίας του.
  • Να διαθέτει τις μαθησιακές δεξιότητες που του επιτρέπουν να συνεχίσει τις σπουδές του με τρόπο αυτοδύναμο ή και αυτόνομο.