Τσιριντάνη Μαρία

qode interactive strata
Καθηγητές

Καθηγήτρια

Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας

πρ. Προϊσταμένη Πληροφοριακών Συστημάτων στην Α’ ΥΠΕ

Εμπειρογνώμων σε θέματα Τηλεϊατρικής κα Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενών

Στέλεχος Υπηρεσιών Υγείας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Η Δρ Μαρία Τσιριντάνη (διδάκτωρ Πληροφορικής της Υγείας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών) είναι Καθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής) της Σχολής Διοίκησης, Οικονομίας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Διετέλεσε διευθύντρια του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής (2020-2021) και ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού προγράμματος LLP/ERASMUS+ της Σχολής Διοίκησης, Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών (2018-2020) και στο πρώην ΑΤΕΙ Αθήνας (2013-2018).

Η ερευνητική και διδακτική της δραστηριότητα ξεκινά από το 1995 στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη και διδάσκουσα του μαθήματος «Εφαρμοσμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Υγεία και Κοινωνική Φροντίδα» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Διοίκηση και Διαχείριση στις Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας” και του μαθήματος «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στο Δημόσιο Τομέα» στο ΜΠΣ «Δημόσια Διοίκηση-Δημόσιο Μάνατζμεντ» του ΠΑΔΑ. Επίσης κατά το έτος 2018-19 συνεργαζόμενη Καθηγήτρια του ΠΜΣ «Πληροφορική στην Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, διδάσκουσα και ακαδημαϊκή υπεύθυνη του μαθήματος «Πληροφοριακά Συστήματα» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση της Υγείας» του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και του πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.(2006-07), συνεργαζόμενο Μέλος Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και καθηγήτρια του μαθήματος Πληροφορικής της Υγείας στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (1998-2005). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα εξής επιστημονικά πεδία: Πληροφορική Υγείας, Τηλεϊατρική, Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή, Ηλεκτρονική Υγεία, Διασφάλιση Ποιότητας, Διαχείριση Πληροφοριών Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας.

Εργάσθηκε από το 1993 ως στέλεχος υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Αθήνα μέχρι την εκλογή της ως Επίκουρη Καθηγήτρια το 2007 στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Ειδικότερα, εργάστηκε ως Προϊσταμένη Τμήματος Συστημάτων Πληροφορικής-Δ/νση Πληροφορικής (2005-2007) και Προϊσταμένη των Τμημάτων: 1) Εκπαίδευσης και Διεθνών Συνεργασιών – και 2) Έρευνας και Ανάπτυξης (2002-2005) της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) καθώς και ως υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Νοσοκομειακό Πληροφοριακό Σύστημα και μέλος της ομάδας Ποιότητας και της ομάδας Τηλεϊατρικής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (1994-2000) με συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα ΤΑΛΩΣ-HERMES. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμων σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς στα γνωστικά της αντικείμενα. Ενδεικτικά: -Εκπρόσωπος ΥΠΕ και μέλος του Μητρώου Αξιολογητών στην «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε» (2003-2007), Ειδικός Εμπειρογνώμων σε θέματα Πληροφορικής Υγείας (Nursing and Health Informatics) στο Διεθνές Συμβούλιο -ICN και για θέματα κωδικοποιήσεων ICNP από το 2005-10 καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του πρώην Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Αθήνας. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε πάνω από 60 δημοσιεύσεις σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά με κριτές και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια –σεμινάρια ενώ έχει συγγράψει ένα εκπαιδευτικό σύγγραμμα και έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια σε δύο ακόμη συγγράμματα σχετικά με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα.