Κεντρική ομιλήτρια για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και τιμώμενη η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Π.Μ.Σ., Καθηγήτρια Ασπασία Γούλα

Κεντρική ομιλήτρια για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και τιμώμενη η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Π.Μ.Σ., Καθηγήτρια Ασπασία Γούλα

Την Παρασκευή 07/03/2025 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ. Α.Ε.).

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Π.Μ.Σ., Καθηγήτρια Ασπασία Γούλα. Στην ομιλία της με θέμα: «Γυναίκα και Ηγεσία υπό το πρίσμα του Φαινομένου της Γυάλινης Οροφής» αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημείωσαν οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες, μια πρόοδο που ουσιαστικά έχει αλλάξει τη θέση τους στην κοινωνία. Χαρακτηριστικά υπήρξε μείωση του εκπαιδευτικού χάσματος, στη διεκδίκηση θέσεων σε επαγγέλματα που παραδοσιακά θεωρούνταν «ανδρικά», την παρουσία τους σε κυβερνητικές θέσεις και σε ηγετικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και παγκόσμιων οργανισμών και στην εξισορρόπηση μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Επίσης σημείωσε ότι παρόλη την πρόοδο, η ισότητα στην επαγγελματική ανέλιξη δεν έχει επιτευχθεί πλήρως. Η συσχέτιση των εργασιακών προσόντων με την ανάληψη υψηλόβαθμων θέσεων δεν είναι πάντα αντικειμενική, καθώς ένας άνδρας έχει περισσότερες πιθανότητες να προαχθεί, ακόμα και αν μια γυναίκα διαθέτει περισσότερα προσόντα. Τα στοιχεία που παρουσίασε, κατέδειξαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια. Ο αριθμός των γυναικών σε χαμηλές και μεσαίες διοικητικές θέσεις αυξάνεται ενώ, η παρουσία τους στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας, παραμένει χαμηλή. Η σημαντική έλλειψη υψηλών ποσοστών γυναικών σε ηγετικές και ανώτερες διευθυντικές θέσεις, έχει χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής». Η γυάλινη οροφή εμφανίζεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ακόμη και σε τομείς με αυξημένη συμμετοχή γυναικών. Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο έντονο στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς έρευνες κατέδειξαν ότι όσο μεγαλώνει το μέγεθος της εταιρείας, τόσο διευρύνεται το εύρος των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να ανέλθουν στα ανώτερα διοικητικά επίπεδα.

Τα εμπόδια οφείλονται στους εξής παράγοντες:

  • Κοινωνικοί παράγοντες, που σχετίζονται με τις κοινωνικές αντιλήψεις, τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τις πατριαρχικές νοοτροπίες.
  • Οργανωσιακοί παράγοντες, που αφορούν την πολιτική των επιχειρήσεων, την απουσία γυναικείων προτύπων και τις περιορισμένες ευκαιρίες εξέλιξης.
  • Προσωπικοί παράγοντες, όπως οι ατομικές φιλοδοξίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω των κοινωνικών τους ρόλων.
  • Παράγοντες σχετικοί με την οικογενειακή κατάσταση, οι οποίοι επηρεάζουν την επαγγελματική πορεία των γυναικών, δημιουργώντας ανισότητες σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

 

Η ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις δεν είναι μόνο ένα βήμα προς την ισότητα, αλλά και ένα κίνητρο για περισσότερες γυναίκες να ενταχθούν δυναμικά στο εργατικό δυναμικό. Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού ως πολύτιμου ανθρώπινου πόρου. Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου άνδρες και γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες, οδηγώντας σταδιακά στην εξάλειψη της «γυάλινης οροφής» που εμποδίζει τις ικανές και ταλαντούχες γυναίκες να αναδειχθούν στον επαγγελματικό χώρο.

Όταν η εκπαίδευση, η εμπειρία, οι ικανότητες και τα ταλέντα των γυναικών-στελεχών δεν αξιοποιούνται κατάλληλα, δεν ζημιώνονται μόνο οι ίδιες, αλλά και οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται και, κατ’ επέκταση, η κοινωνία στο σύνολό της. Για να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη και αποδοτική κατανομή των ηγετικών ρόλων, είναι απαραίτητη η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων, όπως:

  • Πολιτικές ίσων ευκαιριών και διαφάνειας στις προαγωγές και τις αμοιβές.
  • Προγράμματα mentoring για την υποστήριξη γυναικών σε ηγετικές θέσεις.
  • Ευέλικτες μορφές εργασίας για καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
  • Εκπαίδευση και προώθηση της ισότητας των φύλων για αλλαγή νοοτροπίας.

 

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης η καθηγήτρια Ασπασία Γούλα τιμήθηκε από τους διοργανωτές για την πολυσήμαντη συνεισφορά της στην Οργάνωση και Διοίκηση των Υπηρεσιών Υγείας λαμβάνοντας τιμητική πλακέτα.