Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός στις Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

Κωδικός Μαθήματος:

MDYP3-1

Semester:

Γ' Εξάμηνο

Ώρες:

4

Μονάδες ECTS:

5



Καθηγητές Μαθήματος

Σεπετής Αναστάσιος

Δείτε αναλυτικά το Περίγραμμα Μαθήματος (pdf)


 

Περίγραμμα

Σκοπός του μαθήματος είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να εμβαθύνουν περαιτέρω και να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο του Strategic and Business Planning in Health Services and Social Care, να αποκτήσουν και να βελτιώσουν δεξιότητες και ικανότητες σχετικές με τη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας επιχειρησιακής στρατηγικής και ενός σχεδιασμού για την επίτευξη των προγραμματισμένων  στόχων και την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρουσιάζονται στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας.

Στις υπηρεσίες και τους οργανισμούς υγείας και κοινωνικής φροντίδας η εφαρμογή ορθολογικής και αποδοτικής διοίκησης, συστηματικής οργάνωσης και διαχείρισης στοχεύοντας στη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας, οδηγούν στην κατάρτιση και υλοποίηση στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων, αναγνωρίζοντας κυρίως τη βαρύτητα των μη οικονομικών παραγόντων όπως το κοινωνικό, πολιτικό και εργασιακό περιβάλλον, την ικανοποίηση των χρηστών, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών κλπ.

Η κατάρτιση ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού προγράμματος για έναν φορέα υγείας και κοινωνικής φροντίδας βασίζεται στην αντίληψη του κοινωνικού και ποιοτικού προσανατολισμού. Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει τον καθορισμό των βασικών στόχων και την διαδικασία επιλογής της κατάλληλης στρατηγικής. Η επιλογή στρατηγικής είναι μια λειτουργία κρίσιμη, από την επιτυχία της οποίας εξαρτώνται σε έναν μεγάλο βαθμό η επιτυχία και οι προοπτικές μιας υπηρεσίας ή ενός οργανισμού στο σύνολό της/του. Το επιχειρησιακό σχέδιο αντίστοιχα εξειδικεύει τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου και τις μεθόδους πραγματοποίησής τους.

Τα στρατηγικά-επιχειρησιακά σχέδια συμβάλλουν αφενός στη διασφάλιση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και οργανισμών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και αφετέρου στην εξασφάλιση της λειτουργίας τους στο πλαίσιο ενός ανοικτού συστήματος διασύνδεσης και συνέργειας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού τους περιβάλλοντος.

 

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν, να χρησιμοποιούν, να εφαρμόζουν και να βελτιώνουν περαιτέρω μεθόδους και τεχνικές που αφορούν:

  • Τις μεθοδολογίες τεκμηρίωσης της τρέχουσας κατάστασης ενός φορέα υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε σχέση με το εσωτερικό και το εξωτερικό του περιβάλλον.
  • Τις τεχνικές στρατηγικής ανάλυσης και επιχειρηματικού σχεδιασμού σε πραγματικά επιχειρηματικά προβλήματα.
  • Να κατανοούν και να εφαρμόζουν έννοιες της ανάλυσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνισμού, της εσωτερικής ανάλυσης και της οργανωτικής δομής.
  • Την εκπόνηση ενός στρατηγικού πλαισίου δράσης του φορέα που προσδιορίζει διαδικασίες τεκμηρίωσης των στρατηγικών επιλογών του.
  • Τους τρόπους με τους οποίους  θα επιτυγχάνονται οι  τιθέμενοι στόχοι.
  • Το είδος και το εύρος των απαιτούμενων δράσεων.
  • Το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των σχεδίων δράσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού.