06 Μαρ 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: Ανάπτυξη Μεθόδων Διοίκησης και Οικονομίας Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Προστασίας
ΠΜΣ «Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας»
MSc in Health and Social Care Management
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: Ανάπτυξη Μεθόδων Διοίκησης και Οικονομίας Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Προστασίας που διοργάνωσε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών, το ΠΜΣ «Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» και η Εισαγωγική Κατεύθυνση «Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας» (ΔΜΥΠ), την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών. Στο επιστημονικό συμπόσιο ανοικτού ακαδημαϊκού διαλόγου και ανάπτυξης ιδεών συμμετείχαν ενεργά περισσότεροι από 400 σύνεδροι.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Αν. Πρόεδρος καθηγητής Π. Καλδής ενώ ο Πρόεδρος του ιδρύματος καθηγητής Μ. Μπρατάκος, και οι Αν. Πρόεδροι καθηγητές Π. Λύτρας και Αικ. Λυκερίδου απέστειλαν χαιρετισμό από την Κίνα, όπου ευρίσκοντο για σημαντικές εκπαιδευτικές συνεργασίες και διαβουλεύσεις. Ο Δήμαρχος Αθηναίων απέστειλε χαιρετισμό δια της Αντιδημάρχου κας. Μαρίας Στρατηγάκη καθώς και ο Δήμαρχος Αιγάλεω δια του Αντιδημάρχου κ. Σ. Βασιλειάδη. Χαιρέτησαν επίσης ο Πρόεδρος του τμήματος Αν. καθηγητής Γ. Πιερράκος, η Διευθύντρια της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας Αν. καθηγήτρια Μ. Μητροσύλη και επιστολικά ο πρ. Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ομ. Καθηγητής Α. Φιλλαλήθης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αν. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Κ. Σουλιώτης, ο πρ. Πρόεδρος του ιδρύματος ομ. Καθηγητής Δ. Νίνος, ο Δ/ντης της ΣΤΕΤΡΟΔ καθηγητής Ι. Τσάκνης, ο Πρόεδρος του τμήματος οπτικής & οπτομετρίας καθηγητής Ι. Σιανούδης, ο Διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΝΑ, κ. Α. Γκανάς, οι Διοικητές των Νοσοκομείων κ.κ. Ν. Τουρούτσικας, Π. Καριώτης, ο πρ. Πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας ομ. καθηγητής Γ. Δημάκος, ο Διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου Κοινωνικής Καινοτομίας καθηγητής Μ. Σαρρής, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα υγείας και κοινωνικής προστασίας, κ.κ. Γ. Στόγιας, Π. Ταπεινός, Γ. Μπραουδάκης και Κων/νος Δεληγιάννης.
Το ενδιαφέρον του Συμποσίου επεκτάθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών-ΣΔΟΕ, της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Διαχειριστικής Αρχής.
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών καθηγητής Σωτήριος Σούλης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, μετά τις ευχαριστίες προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος, την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Επ. καθηγήτριας Α. Γούλα, τα μέλη της οργανωτικής και γραμματειακής υποστήριξης και την προσφώνηση των επισήμων, ανέφερε: « η επιστημονική μεθοδολογία και έρευνα δύναται να δημιουργήσουν πρότυπα μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές σε περιόδους όπου, οι δημοσιονομικές εκτροπές περιορίζουν σημαντικά τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους προς το Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας εις τρόπον ώστε, η προκύπτουσα αναδιάρθρωση των κοινωνικών συστημάτων να διατηρήσει ή ακόμη και να προάγει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και την ποιότητα των δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών.
Οικονομική και Δημοσιονομική κρίση, Δικαιώματα, Ποιότητα, Ασφάλεια, Θεραπευτική αποτελεσματικότητα και ικανοποίηση, δύναται να εγκολπωθούν σε ενιαίο, συστηματικό και νεωτερικό μελετητικό πλαίσιο που αναδεικνύουν και αναδιατάσσουν το σημείο ισορροπίας τους προς όφελος των ατόμων και της κοινωνίας μίας χώρας, σε ένα ασταθές παγκόσμιο γεωπολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον».
Παράλληλα στο πλαίσιο της εξαιρετικής ανταπόκρισης των ακαδημαϊκών δασκάλων, των επιστημόνων, των στελεχών της Γενικής Κυβέρνησης, των στελεχών του ιδιωτικού τομέα και των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών, υποσχέθηκε τη συνδιοργάνωση με τα άλλα τμήματα των Πανεπιστημίων και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας του τομέα Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, την Εθνική Σχολή Διοίκησης Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ), το τρίτο Πανελλήνιο Συμπόσιο στους Δελφούς.
Μετά την εναρκτήρια ομιλία ακολούθησε η τελετή Τιμητικής Διάκρισης Επαγγελματικής Αριστείας όπου απενεμήθη αναμνηστική πλακέτα στον κ. Βασίλειο Μπαρδή, Γενικό Επιχειρησιακό και Διοικητικό Διευθυντή του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και πρ. Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του 1ου Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Κρήτης, , πτυχιούχο της Διοίκησης Νοσοκομείων του έτους 1977. Στο πρόσωπο του Β. Μπαρδή βραβεύτηκε η ακαδημαϊκή πορεία 44 ετών του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, το ήθος και η μείζων προσπάθειά του ιδίου, αξιακά χαρακτηριστικά με τα οποία πρέπει να εμφορούνται οι νέοι στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Στην πρώτη συνεδρία συμμετείχαν οι καθηγητές των Οικονομικών της Υγείας και της Κοινωνικής Προστασίας κ.κ. Σ. Ρομπόλης, Σ. Σούλής και Ι. Υφαντόπουλος.
Οι καθηγητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χαμένη δεκαετία 2010 και ανέπτυξαν τα δύο σενάρια οικονομικής πορείας και βελτιστοποίησης των περιόδων 2020-2050 και 2020-2040. Τα εν λόγω σενάρια συγκλίνουν στην αναγκαιότητα μίας ραγδαίας και διαρκούς ανάπτυξης με ρυθμό μεταβολής που θα ξεπερνά το 3,5% ετησίως ως προϋπόθεση και θεμελιώδες εχέγγυο για α. την υπέρβαση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, β. τη βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και γ. την κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αναφέρθηκαν στις δημογραφικές εξελίξεις, στη γήρανση του πληθυσμού, στα ιλιγγιώδη ποσοτικά στοιχεία των 3.500.000 συνταξιούχων τις επόμενες δεκαετίες, στη δυσκολία μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης. Τόνισαν με εμφατικό τρόπο τη διαρκή μείωση σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και από-επένδυσης της ελληνικής οικονομίας, τη διαφυγή υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου κεφαλαίου και συνακόλουθα τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας, ενώ επεσήμαναν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας από την ηλεκτρονική ρομποτική εισβολή στην παραγωγική δραστηριότητα. Αναφέρθηκαν στην οικονομική ιστορία της παραγωγής, που διήλθε από την προσαρμογή των μηχανικών μέσων στις ανθρωπομετρικές δυνατότητες, την εκμετάλλευση και την υπεραξία της εργασίας, στην εποχή της ελάχιστης ανθρώπινης συμμετοχής και στην πιθανή κατάργηση του συντελεστή εργασία. Τονίστηκε δε, ότι ο τρόπος υπέρβασης των ανησυχιών της παγκόσμιας κοινότητας για τις οικονομικές εξελίξεις, εμπεριέχονται στην εναρκτήρια ομιλία με την επικράτηση κοινωνικό-πολιτισμικών αξιακών προτύπων και τη συνύπαρξη της ελικοειδούς μορφής της οικονομίας και της ελικοειδούς εξέλιξης της παγκόσμιας ευτυχίας.
Στη δεύτερη συνεδρία συμμετείχαν οι πρ. Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας, Α. Δημόπουλος, Β. Κοντοζαμάμης, καθηγητής Ν. Πολύζος και ο Αν. Πρύτανης πρ. Αντιπρόεδρος ΕΟΠΠΥ καθηγητής Κ. Σουλιώτης.
Επισημάνθηκαν οι αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης να ολοκληρώσει τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αδυναμίες που εκπορεύονται από τις παθογένειες και την ατολμία του πολιτικού συστήματος. Η συμμετοχή όμως των ομιλητών στις ανώτατες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης ανέδειξε τον παράλληλο δρόμο μίας επιτυχούς μεταρρυθμιστικής πορείας εξορθολογισμού των οικονομικών του δημόσιου τομέα υγείας, καθώς και της θεσμικής κατοχύρωσης και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και διαχείρισης. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εισαγωγή των ΚΕΝ ως μεθόδου αποζημίωσης των νοσοκομειακών υπηρεσιών, εσωτερικός έλεγχος, συστηματική καταγραφή δεδομένων και σύστημα ESYnet, συστήματα προτυποποίησης διαδικασιών και πιστοποίησης, ηλεκρονικός φάκελλος κατ’οικον φροντίδας, αποτέλεσαν μερικές μόνο ενδείξεις της πολιτικής θέλησης και επιμονής για βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών.
Οι πρ. Γ.Γ. και οι καθηγητές τόνισαν την υπερπροσφορά του ιατρικών πόρων, τη ραγδαία ανάπτυξη της προσφερόμενης βιοϊατρικής τεχνολογίας από τον ιδιωτικό τομέα και την επιμονή της πολυφαρμακίας που αντανακλάται στον όγκο των φαρμακευτικών πωλήσεων παρά τη μείωση των σχετικών δαπανών.
Οριοθέτησαν δε, ένα πλαίσιο εφαρμοσμένης πολιτικής όπως, την ποιοτική αναβάθμιση της προσφερόμενης ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης, την επαναφορά της κλινικής εξέτασης και διάγνωσης, την ανάπτυξη υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας και θεραπείας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (του μεγάλου ασθενή του συστήματος υγείας) και τη δημιουργία περιβάλλοντος οργανωσιακής κουλτούρας, προτεραιότητες που θα συμβάλλουν στην προαγωγή της δημόσιας αξίας και στην ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας.
Στην τρίτη συνεδρία συμμετείχαν οι πρ. και νυν Διοικητές Νοσοκομείων, κ.κ. Δ. Μπαρτσώκας, Θ. Ρούπας, Α. Σεπετής και ο καθηγητής Π. Τομάρας.
Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκε διεξοδικά η προβληματική των δυνατοτήτων άσκησης ορθολογικής και αποτελεσματικής διοίκησης υπό τους περιορισμούς της οργανωσιακής κουλτούρας του δημόσιου νοσοκομείου, των αξιοκρατικών συστημάτων επιλογής των ανθρωπίνων πόρων του εν λόγω επιχειρησιακού συστήματος και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, όπως άλλωστε και της αμφίσημης συμπεριφοράς των πολιτικών μεταξύ εκφρασμένων απόψεων στη Βουλή και διαφορετικών απόψεων στις εκλογικές περιφέρειες. Οι ομιλίες τους προεκτάθηκαν εκτενώς πέραν των χρηματοδοτικών δημοσιονομικών περιορισμών. Ανέλυσαν ακριβώς ότι, ακόμη και με τις ισχνές σημερινές χρηματοδοτικές ροές, η εισαγωγή του επιστημονικού σχεδιασμού και προγραμματισμού καθώς και των συστημάτων διοίκησης ολικής ποιότητας και σύγχρονων χρηματοδοτικών μεθόδων, δύνανται να οδηγήσουν το ελληνικό νοσοκομείο να αποτελέσει βιώσιμο οργανισμό και κυρίως να μεταμορφωθεί σε οργανισμό ποιοτικών προσφερόμενων υπηρεσιών. Προϋπόθεση επιτυχίας της ανωτέρω διοικητικής βέλτιστης πρακτικής είναι η ηγεσία των οργανισμών να διαθέτει πρωτίστως στρατηγικό ρεαλιστικό όραμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικό-πολιτισμικές συνθήκες, τους θεσμικούς περιορισμούς, τις δημογραφικές και επιδημιολογικές εξελίξεις καθώς και την περιβαλλοντική ισορροπία. Έκριναν ως άκρως απαραίτητη τη δικτύωση των υπηρεσιών με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΚΟ για να συμβάλουν με πιο ενεργό τρόπο στην αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών και την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω νέων προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως του ιατροτουρισμού.
Ελλειμματικά νοσοκομεία, οργανισμοί χαμηλής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, νοσοκομειακά συστήματα ελάχιστης κάλυψης της ζήτησης, με απαρχαιωμένες μεθόδους ανακύκλωσης αποβλήτων, με περιφερειακή διαφυγή ασθενών, με χαμηλή ιατρονοσηλευτική εμπιστοσύνη, αναδείχτηκαν ως καινοτόμα συστήματα, ως υποδείγματα ορθολογικής διαχείρισης με την εφαρμογή σύγχρονων οικονομικών μεθόδων και διοίκησης, με πρωτοβουλίες κοινωνικού μάρκετινγκ που προεκτάθηκε εκτός των εθνικών ορίων, με σεβασμό στην ικανοποίηση των ασθενών, στην ικανοποίηση του προσωπικού και στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η αξιοκρατία, οι επιστημονικές μέθοδοι και η μείζων προσπάθεια των πρώην και νυν διοικητών, ενέπνευσαν τους συνέδρους στην εφικτότητα του οραματικού τους σχεδιασμού.
Στην τέταρτη συνεδρία συμμετείχαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πρ. Αν. Διοικητές κ.κ. Α. Σεφέκος, Δ. Στασινόπουλος και Β. Στασινόπουλος.
Η εν λόγω συνεδρία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί επικεντρώθηκε στη διάσταση μεταξύ της προσλαμβάνουσας θεωρητικής γνώσης από εξειδικευμένες σπουδές και τα εμπειρικά δεδομένα και διαδικασίες που αντικατοπτρίζουν το πεδίο της Διοίκησης και Διαχείρισης στην πράξη. Επέμειναν στις αξιοκρατικές μεθόδους διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και στην μεγιστοποίηση αξιοποίησης των σύγχρονων οικονομικό-διαχειριστικών τεχνικών. Θετική εντύπωση των συνέδρων αποτέλεσε η δυνατή σχέση του οράματος της ηγεσίας με την νεανική πνευματώδη δραστηριότητα των πρώην Αν. Διοικητών.
Οι εργασίες του επιστημονικού συμποσίου ολοκληρώθηκαν με τον πρ. Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Π. Γιανουλάτο, που περιέγραψε με τον ρηξικέλευθο λόγο του την κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τη γραφειοκρατική λειτουργία των οργανισμών υγείας, την πολυνομία και τις μάταιες πολλές φορές προσπάθειες για βελτιστοποίηση της δημόσιας αξίας των φορέων. Επεσήμανε όμως ως μοναδική διέξοδο υπέρβασης των σοβαρών παθογενειών των δημόσιων επιχειρησιακών συστημάτων, την ολική εφαρμογή και όχι απλά την τυπική αποδοχή σύγχρονων εργαλείων διοίκησης, διέξοδος που προϋποθέτει την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών όλης της ιεραρχικής πυραμίδας των ανθρωπίνων πόρων του συστήματος υγείας.
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητής Σωτήριος Σούλης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές διοργάνωσης του συμποσίου, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους, τα ανώτατα στελέχη του τομέα υγείας και τους εξειδικευμένους επιστήμονες, που κατέστησαν αρωγοί με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης επιστημονικής αξίας, βελτιώνοντας τα μεθοδολογικά εργαλεία ανάπτυξης του συστήματος υγείας και κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα.
Αποχαιρέτησε τους συνέδρους με τη ρήση του Φράνσις Μπέικον «ότι η γνώση είναι δύναμη», η κατάκτηση της οποίας, απαιτεί μεγιστοποίηση της ανθρώπινης προσπάθειας και ανάταξη των κοινωνικό-πολιτισμικών αξιών στη μακρά πορεία ολοκλήρωσης του ατομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.