Γούλα Ασπασία

Οργανωσιακή Κουλτούρα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

Διευθύντρια του Εργαστηρίου Οικονομικών, Διοίκησης και Πολιτικών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

Στέλεχος Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

Ερευνήτρια Εθνικών Οργανισμών

Η κα. Γούλα Α. διαθέτει διδακτορικό στην Οργανωσιακή Κουλτούρα και Οργανωσιακή Αλλαγή των Υπηρεσιών Υγείας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Kent at Canterbury. Έχει εργαστεί τόσο σε μονάδες υγείας όσο και σε μονάδες πρόνοιας. Από το 2007 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, (πρώην ΤΕΙ-Αθήνας), ως καθηγήτρια εφαρμογών και από το 2018 ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Από το 1998 έως σήμερα έχει συμμετάσχει ως βοηθός ερευνητή ή ως κύριος ερευνητής σε 22 μελετητικά έργα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου και του Υπουργείου Εργασίας της Ελλάδας. Τα μελετητικά έργα αφορούσαν τόσο την οργάνωση υπηρεσιών υγείας όσο και την απασχόληση, βελτίωση και αυτόνομη διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτό-φροντίδα και αποκατάσταση ασθενών με νεοπλασίες και την ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας.

Επιπρόσθετα, ήταν επιστημονική αναπληρώτρια σε ερευνητικό υποέργο του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ με θέμα την ανάπτυξη μεθοδολογίας αξιολόγησης της παροχής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην τοπική κοινωνία και δημιουργία εγχειριδίου τεκμηριωμένης τεχνογνωσίας.

Είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Οικονομικών, Διοίκησης, Πολιτικών Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και το 2021 υπήρξε Εμπειρογνώμονας επί θεμάτων Επανασχεδιασμού των Νοσοκομειακών, Μετα-νοσοκομειακών Υπηρεσιών και Χρόνιας Κλειστής Φροντίδας για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, του Υπουργείου Υγείας.

Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες με τίτλο α) «Διοίκηση & Διαχείριση Νοσοκομείου – Η Ελληνική Εμπειρία & Πρακτική», εκδόσεις Παπαζήση, β) Η Οργανωσιακή Κουλτούρα των Υπηρεσιών Υγείας, εκδόσεις Παπαζήση καθώς και επιμελήθηκε τα εξής βιβλία: α) «Η Ποιότητα Ζωής των Ασθενών ως Κριτήριο-Εργαλείο Αξιολόγησης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας», εκδόσεις Παπαζήση, β) Νευροεπιστήμη και Ηγεσία -Νέες Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Ηγεσία Ανθρώπων και Οργανώσεων» των A. Psychogios N. Dimitriadis, εκδόσεις Προπομπός, γ) Conducting Health Research. Principles, Process and Methods του F. Kviz, εκδόσεις Προπομπός.

Τέλος, έχει συγγράψει 80 άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά με κριτές και σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές.